Projects

03/03/2020

Finca Los Pinos: renovation and conservation

An intervention by sanahuja&partners for the rehabilitation of a villa dating from the first half of the 20th century which was under a degree of environmental protection as local heritage and could therefore only be subject to conservation, restoration, rehabilitation or restructuring works. The Villa, located in Benicàssim (Castellón), has recently been rehabilitated and the hotel-apartments consists of two new buildings that surround the villa in L-shaped form on its north and west sides and conforms to a new backdrop that puts the Villa in value. Both Villa and Hotel are for rent.

The preservation of its volumetric configuration was mandatory, as was maintaining a reserve area around it with specific separations for any new buildings to be erected. Due to all these considerations, the proposed intervention strove to respect the original typology as far as possible, with all alterations being justified as elements for consolidation and structural reinforcement.

As regards the interior design, a classic language was proposed, although this was somewhat refined so that tradition and modernity could calmly coexist in spaces with high proportions opening towards the surrounding garden, which was renewed to complete the intervention.

The hotel tourist complex is organized around a classic-style villa of the last century that is protected by local urban planning regulations and has recently been rehabilitated as a high-quality single-family dwelling.

It consists of two new-floor buildings that house the villa on its north and west sides, forming a new backdrop that is more appropriate to its scale when it intervenes in the large apartment blocks of its surroundings. A stepped volumetry is projected adapted to the topography and very permeable towards the old town. In this way it contributes to its enhancement together with the redesign of the whole garden.

The accommodation is located west on two floors above ground level and has a large underground parking lot. In the Hotel there are 26 guest apartments. Each apartment with:

  • An open space with bethroom, living-room and kitchen.
  • Bathroom
  • Terrace/balcony

The hotel services block is located in the northern part and houses a restaurant / event room on the ground floor and a multipurpose room in the basement. Its volumetry and materiality allow its integration into a set whose unitary character includes even the treatment of perimeter fencing as a prominent element in the overall composition.

 

photos by Joan Guillamat