Projects

13/05/2020

NR House: sustainability meets luxury

In the sprawling sights of Jubilee Hills, India, lies a private residence evolved from the creative minds of architectural firm NA Architects. The interior design project was conceived as a gallery‐typed space, which involved not only creating clear open areas but also inviting the light in, particularly from above. NR House became to be the perfect marriage for Boca do Lobo statement furniture.

“We being architects the main goal was to achieve sustainability with luxury. We wanted to change the concept of sustainability being simple and rustic. We wanted to show the world that sustainable homes can be luxurious. Being our own home, we wanted to experiment with the concept on our home.” – NA Architects, about NR House, which is the home of Niroop and Rupana Reddy, the architect and interior designer respectively, behind this private residence.

An organic palette, semi-precious and natural stone accents, sprawling water features and design embedded structured ceilings are the highlight features of this luxury and sustainable residence.  Carefully placed clerestory windows wash the interior with natural light and provide framed glimpses of the canopy of pines on the slopes above the property, which also helped determine the section of the undulating ceiling.

The house keeps the constant need for an unfettered flow of light and air, adequate cross-ventilation and views from each of the rooms to the surrounding greenery.

NA Architects first objective was to try to maximize the perception of space and the company managed to guarantee that by creating generous outdoor covered spaces, which make it feel as if the interiors spill outwards.

The interior finishes contrast raw, expressive concrete on the soffit. The natural materiality emphasizes the architecture as an extension of the landscape, while the micheal angelo marble towards the back of the living area accentuates the illusion of depth, further enhancing the sense of space.

Living, Dining

A 20 feet high main door is the focal point of this interior design project and marks the entry of the house. The imposing entrance door is sided with 20 feet single glass opening and Monolithic stone‐clad wall that adds a singular statement design to the experience of entering into the private residence.
The living room is the extension of the formal living with a rustic stone cladded wall forms the backdrop of the sofa and the wave center table, from Boca do Lobo. The fire place is integrated into the tv unit and the steps leading to the central stairs lobby are pieces of boulders which were cut and articulated to the desired shape are focal point. From the living room and stairs lobby the lap pool is connected with the entire outdoor area. The lap pool happens to be in the background of the entire length of the ground floor allowing this connection between all spaces.

The dining area opens up towards the east garden and the dining wash is tucked into a glass opening for uncluttered pool view. Heritage Dining Table, by the Portuguese brand Boca do Lobo, is the main character of the space allowing the meaning of ‘gallery‐typed space’.

Ground floor also houses two guest bedrooms. This entire floor is designed to facilitate convenient entertainment both indoors and outdoors and is furnished to enjoy panoramic views of the forest like plantation and the pool deck area.

Sporting some of the world’s most opulent design brands, such as Roberto Cavalli, Trussardi, Giorgetti and Boca do Lobo, the architectural firm perfectly showcases their vision of never compromising interior design.

It's no wonder that the main reference point of the house is the hallway in middle of the house, with all rooms extending from it. The orientation of the rooms in the house is all based on the best garden views.

First floor

The first floor houses the master suites and children rooms. The graffiti wall covering as bed backdrop in the master bedroom and the large private garden terrace reinforce the use and function of each space inside and out.

The master suite opens up into a terrace with views of the city in the south western direction and a private garden with an outdoor jacuzzi. Sons room is a room with in a room with lounge and study space on the lower level and sleeping area with toilet on the upper level. The daughter’s room is of modern classical white theme adorned with handmade porcelain flowers from Villari brand.  The result is a cleaver and sophisticated hierarchy of spaces, each room situated to take full advantage of indoor-outdoor living.

Semi basement

Home theatre and bar are housed in this floor. A 1920 old lambretta scooter has been restored to original Italian colors and used as bar counter is the focal point of bar. High‐quality imported European furnishings and finishes introduce a sense of understated luxury with a contemporary take on pared‐back mid‐century design. The terraces have organic vegetation and solar panels which generate electricity to the house.

The pool, which cascades down an incline linking a martini seating area with the main swimming pool together with the clean lines of the side wings, accentuates the lines of perspective, exaggerating the length of the property, leading the eye to the horizon and further contributing to the illusion of space.

The Project is platinum rated as IGBC green home.